· 

Waarom je NU moet beginnen sparen voor je wereldreis

“Wauw, een wereldreis! Dat zou ik ook wel willen, maar ik heb daar het geld niet voor.”

 

Dit antwoord krijgen we regelmatig als we aan mensen vertellen dat we een wereldreis hebben gemaakt. En ja, uiteraard heb je hier een bepaald budget voor nodig. Maar je zou ervan versteld staan hoeveel je kan sparen als je je hier op toelegt. Als je iets écht wilt, is alles mogelijk.

Breng de kosten van jouw droomreis in kaart

Bovendien kies je ook zelf waaraan je geld geeft tijdens je reis. Wil je overnachten in luxehotels, elke dag alcohol drinken en reis je liefst per vliegtuig? Dan zal je een hoger budget nodig hebben dan iemand die bereid is om met een backpack rond te reizen, overnacht in hostels en gebruik maakt van treinen en bussen als vervoersmiddel. 

 

Ook de bestemming die je kiest, heeft een impact op je reisbudget. Rondreizen in Australië of Nieuw-Zeeland is een pak duurder dan backpacken door Azië. Zo trokken wij 7 maanden door Azië met een budget van minder dan 8000 euro. Alles is dus mogelijk, zolang je dit zelf maar wilt. 

 

Het is natuurlijk jouw droomreis en dus is het belangrijk dat je deze eerst in kaart brengt. Welke bestemmingen wil je bezoeken? Op welke manier wil je reizen? Waar wil je geld aan geven (eten, vervoer, bezienswaardigheden)? Vervolgens kan je een inschatting maken van hoeveel dit je zou kosten en kan het sparen beginnen. 

 

En heb jij even geluk zeg! Aangezien Corona ervoor zorgt dat ons sociaal leven plat ligt, wordt sparen toch heel gemakkelijk? Het is dus de ideale moment om aan de voorbereiding van jouw droomreis te starten!

Met deze 10 spaartips kan ook jij op wereldreis vertrekken

 1. Open een aparte spaarrekening waar je iedere maand een vast bedrag op stort. 
 2. Breng je uitgaven eens in kaart. Waar kan je op besparen? Is het echt nodig om iedere maand nieuwe kleren te kopen? Ontvang je een magazine dat je eigenlijk nooit leest? En misschien doe je jezelf wel een plezier als je minder alcohol en snacks koopt.
  Tip: Er bestaan tegenwoordig tal van apps waarmee je gemakkelijk je uitgaven kan bijhouden. Zo heb je meteen een duidelijk overzicht van hoeveel geld je effectief waaraan spendeert iedere maand. (Wij gebruiken de app Trail Wallet.)
 3. Laat de auto op stal voor kleine verplaatsingen. Met de fiets geraak je er wellicht even snel en bespaar je misschien zelfs op dat dure fitnessabonnement.
 4. Verkoop kledij of spullen die je niet meer nodig hebt via apps zoals Vinted of 2dehands. 
 5. Spendeer je geld op een slimme manier. Ruil dat dagje pretpark in voor een dagje naar zee bijvoorbeeld.
 6. Vergelijk prijzen en verander je koopgewoontes. Kies bijvoorbeeld om te gaan winkelen in goedkope supermarkten. 
 7. Vraag je bij iedere aankoop af of je dit echt nodig hebt (we spenderen vaak geld aan nutteloze dingen). 
 8. Maak gebruik van je netwerk. Misschien zijn er wel familieleden of vrienden die jouw droom willen sponsoren? Zo hielden wij bijvoorbeeld een tombola bij ons afscheidsfeestje. We gaven spullen weg die we niet meer nodig hadden in ruil voor een kleine bijdrage (win-win!). 
 9. Misschien betaal je wel een veel te duur abonnement bij Telenet of Proximus (check maar eens welke extra’s er allemaal op jouw factuur staan). 
 10. Ruil je maandelijkse GSM abonnement in voor een herlaadkaart. We zijn allemaal heel vaak thuis, dus waarom zou je een duur pakket moeten hebben met veel mobiele data? 

Reactie schrijven

Commentaren: 0
Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.