· 

Een wereldreis plannen, hoe doe je dat?

Op wereldreis vertrekken, doe je niet onvoorbereid. Er is een hele waslijst aan dingen die je in orde moet brengen vooraleer je met een gerust hart de deur van je vertrouwde thuis achter je kan dicht trekken. 

 

Aan de hand van de volgende 8 stappen komt die wereldreis al een heel stuk dichterbij!

1. Research

In eerste instantie is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen om enerzijds een idee te krijgen van alles dat je in orde moet brengen en anderzijds te bepalen welke landen je wil bezoeken.  

 

Het feit dat je deze blog leest, wil zeggen dat je aan je research begonnen bent. Leuk zeg! 

 

Wij begonnen ongeveer een jaar voor ons vertrek informatie te verzamelen aan de hand van boeken, reismagazines, blogs en een bezoek aan de Reismarkt in Brugge. Dat laatste is een echte aanrader. Hier heb je standjes met mensen die al eens een wereldreis hebben gemaakt of door een specifiek continent hebben gereisd. Het leuke is dat zij jou niets proberen te verkopen, zoals op een traditionele vakantiebeurs. Het gaat hier echt om ervaringen en tips uitwisselen. Zo ontdek je info die je niet op het internet of in boeken kan vinden. 

 

Enkele leestips

  • Hoe word ik wereldreiziger - Marcel Gansevoort
  • A year off - Alexandra and David Brown
  • Backpack bestemmingen - Roël de Ram
  • Reisgidsen van Lonely Planet, Insight Guide, …
  • Alle reismagazines die je gratis kan meenemen ;-) 

2. Job

Een wereldreis maken, daar wil je je tijd voor nemen. Heb je een vaste job? Dan is de kans groot dat je ontslag zal moeten nemen. Of misschien staat je werkgever wel open voor loopbaanonderbreking? Begin je op tijd te informeren over de mogelijkheden zodat je een weloverwogen keuze maakt waar je volledig achter staat.

3. Woning

Huur of bezit je een eigen woning? Dan moet je de keuze maken uit opzeggen, verkopen, verhuren of eigenaar blijven van een leegstaand pand. De meeste reizigers kiezen ervoor om hun eigendom tijdelijk te verhuren. Hiermee dekken ze hun vaste kosten zonder daar iets op te verliezen. Als je echter zelf huurder bent, mag je je woning (in België althans) niet zomaar onderverhuren. Ook hier is het dus een kwestie van goed op voorhand na te denken over hoe jij dit wil aanpakken en waar je (financieel) het meest bij gebaat bent. Elk scenario heeft immers zijn voor- en nadelen. 

4. Vaccinaties

Afhankelijk van de landen die je bezoekt, heb je bepaalde vaccinaties nodig. Bepaal daarom eerst in grote lijnen jouw reisroute en ga hiermee langs bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde (in Antwerpen). Sommige vaccinaties gebeuren in verschillende fasen met een tussenperiode van enkele maanden. Belangrijk om hier dus minstens 6 maanden voor je vertrek mee te starten. Ter voorbereiding kan je altijd de brochure “Gezond op reis” doornemen. 

 

Tip: Neem jouw vaccinatieboekje mee op reis. Aan sommige grenzen kan de douane beslissen jou niet toe te laten zonder bewijs van bepaalde vaccinaties. Mocht je ergens ziek worden, kan het boekje ook nuttig zijn voor dokters in het ziekenhuis. (Tegenwoordig bestaat er ook een app  ‘Vaccinatieboekje’.)

5. Reisverzekering

Een reisverzekering is een absolute must als je lang op reis gaat. Je wilt je namelijk niet blauw betalen als je medische hulp nodig hebt. Bovendien ben je op die manier gerust dat je hulp kan inroepen wanneer je in nood bent. 

 

In België is een reisverzekering nemen voor een jaar echter niet vanzelfsprekend (in tegenstelling tot Nederland). De pakketten die banken of verzekeringen standaard aanbieden zijn telkens voor drie maanden. Als je dit wil verlengen, moet je dit via een makelaar regelen. De kans is groot dat je uiteindelijk bij een verzekering van Allianz Global Assistance terechtkomt. Zij zijn bij de grootste spelers ter wereld en bieden een goede prijs-kwaliteit aan. 

6. Budget en betalen in het buitenland

Beslis op voorhand hoeveel geld je wil besteden aan je droomreis. Reken voldoende reserve voor onverwachte kosten. Verwittig je bank dat je op ‘korte’ tijd geld zal afhalen in verschillende landen. Zo voorkom je dat zij uit veiligheidsoverweging je kaart blokkeren. Denk er over na om iemand een volmacht op jouw rekening te geven. Zo ben je zeker dat er altijd iemand kan helpen met onvoorziene financiële zaken.

 

Werk met doorlopende opdrachten naar jouw reisrekening. Op die manier blijft je uiteindelijke reisbudget toch iets meer beschermd. Je weet immers nooit wie en met welke bedoelingen je tegenkomt onderweg.

 

Voorzie altijd een bepaald bedrag aan Amerikaanse dollars. Deze worden op veel plekken in de wereld aanvaard en zijn soms zelfs nodig bij het aankopen van een visum. Bedenk ook dat geld afhalen in het buitenland bepaalde kosten met zich meebrengt. Je haalt dus beter iets meer lokale valuta af dan wanneer je elke lunch opnieuw moet pinnen. Bovendien zijn pinautomaten niet overal ter wereld een evidentie. 

 

Tip: De Belgische banken rekenen erg hoge transactiekosten aan wanneer je geld afhaalt buiten Europa. Om dit te omzeilen, kan je een kaart regelen waarbij je geen (of minder) kosten betaalt per transactie (bv. Revolut). Je kan er ook voor kiezen om een rekening te openen bij een Duitse bank. Daar zouden de voorwaarden een stuk gunstiger zijn. 

7. Vliegtickets

Als je een wereldreis maakt, heb je de keuze uit een ‘Round the world’ ticket of losse vliegtickets. Met een Round the world ticket kom je wellicht voordeliger uit, maar het nadeel is dat je je aan bepaalde data en een aantal stops moet houden. Wil je liever volledig vrij zijn en niet vastzitten aan een plan? Dan kies je dus best voor losse vliegtickets. Of, indien mogelijk, reis je best over land. Dat is altijd de goedkoopste optie!

8. Visa

Voor heel wat landen heb je een visum nodig. Zonder visum kom je het land simpelweg niet binnen. Denk bijvoorbeeld aan Rusland, China, Vietnam, Cuba of Amerika. Hier zijn vaak kosten aan verbonden. Zoek op voorhand uit voor welke landen je een visum nodig hebt en hoe je dit kan aankopen. Controleer meteen ook of jouw internationaal paspoort nog minstens 6 maanden geldig is, er nog voldoende lege blaadjes zijn en zorg dat je voldoende pasfoto's meeneemt.

EN ook nog...

Een héél belangrijke tip: 

Zeg je abonnement op Netflix niet op! Je zal er dankbaar voor zijn tijdens die ellenlange trein- en busritten. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0
Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.