· 

8 redenen waarom reizen je een beter mens maakt

1. Beseffen dat al het noodzakelijke in één rugzak past

Tien paar schoenen, vijf handtassen, een overvolle kleerkast, de laatste technische snufjes, … En ga zo maar door. Ik durf ervoor wedden dat ieder van jullie zich hier in herkent. Pas op, wij ook hoor. 

 

Maar als je lang op reis gaat, word je ertoe gedwongen om al het noodzakelijke in te pakken in één rugzak. En weet je wat? Dat is mogelijk!

 

Het is zelfs een hele verademing om niet elke dag voor je kleerkast te staan en je af te vragen wat je weer zou aantrekken. En laat ons eerlijk zijn, je draagt wellicht altijd dezelfde outfits?

 

Wij hebben 7 maanden rond gereisd met één grote en één kleine rugzak van zo’n 15 à 17 kg in het totaal. We droegen daarmee alles dat we écht nodig hadden op ons lijf. 

 

Uiteraard doet dit je nadenken of je al die spullen die thuis liggen wel écht nodig hebt. Je denkt twee keer na voor je een nieuwe aankoop doet want waarom zou je iets kopen om gewoon in de kast te leggen? Het zorgt er dus voor dat je slimmer gaat winkelen en enkel datgene koopt dat voor jou waardevol is. 

2. Leven op een lager tempo

Iedereen kent het gezegde “Haast en spoed is zelden goed.” en toch leven wij in België aan een ongelooflijk hoog tempo. Hierdoor staan we amper stil bij de dingen en genieten we veel te weinig van ons dagdagelijkse leven.

 

Als je lang op reis gaat, heb je de tijd om de plekken die je bezoekt écht te ontdekken en leer je te leven op een lager tempo. Zo waren er momenten tijdens onze wereldreis dat we soms enkele uren ergens gingen zitten en gewoon observeerden wat er rondom ons gebeurde. Heerlijk! 

 

Leven op een lager tempo betekent dat je automatisch meer rust zal ervaren en meer kan genieten van het leven. 

3. Niets vanzelfsprekend vinden

Een dak boven je hoofd, de hele dag door elektriciteit en internet, stromend (warm) water, een enorme variatie aan voedsel,… Voor ons, in België, is dit allemaal vanzelfsprekend. Maar als je de wereld rond reist, besef je dat dit voor veel mensen helemaal geen evidentie is. Warm water is lang niet overal voorhanden en de elektriciteit valt in veel gebieden regelmatig weg. 

 

Prijs jezelf dus gelukkig dat je hier bent geboren en dat je je over je basisbehoeften niet druk hoeft te maken. Het maakt het leven iets eenvoudiger, toch? 

4. Waarderen wat je hebt

Wat ons keer op keer opviel tijdens onze reis was dat de mensen die heel weinig bezitten, toch gelukkig bleken te zijn. In het Westen hechten we zoveel waarde aan al het materialistische dat we vergeten wat er echt toedoet in het leven (gezondheid, vriendschap, liefde,…). 

 

We willen hiermee niet zeggen dat je voor jezelf niets nieuws meer mag kopen, maar sta er wel eens bij stil. Besef dat niet iedereen ter wereld in staat is om iedere maand nieuwe kleren te kopen, of überhaupt ooit een iPhone kan betalen. 

 

Waardeer dus wat je hebt. Wees dankbaar voor de omstandigheden waarin je leeft en vraag je iets vaker af wat er eigenlijk écht belangrijk is in het leven. 

5. Dingen in perspectief plaatsen

“Potverdorie, mijn trein heeft wééral vertraging.”

“Ja, lap. Het is weer file. Nu kom ik nooit op tijd op mijn werk.”

 

Wist je dat er in Mumbai maar liefst 10 mensen per dag om het leven komen doordat ze de trein nemen naar hun werk? De treinen zitten namelijk zò vol dat passagiers half uit de deur hangen of zelfs op het dak kruipen. Ze riskeren met andere woorden hun leven om gewoonweg op tijd op hun werk te geraken. Met dus vaak vreselijke taferelen als gevolg… 

 

Voor je dus begint te klagen over vertragingen of je druk maakt over een onbenulligheid, denk dan even aan dit scenario, dat zich dagelijks afspeelt in India.

6. Vooroordelen aan de kant zetten

Vooroordelen, we hebben ze allemaal. Zo ook als we naar een bepaald land reizen.

 

“Chinezen werken allemaal heel hard.”

“In India is het altijd druk.”

“De Thai glimlachen altijd.”

 

Wij hebben geleerd dat veel vooroordelen totaal niet blijken te kloppen. Je vertrekt dus best op reis met een open geest en zonder al teveel verwachtingen. Het is pas als je een plek echt hebt bezocht, dat je weet hoe de levensomstandigheden zijn of hoe een bevolking zich gedraagt. 

7. Verder kijken dan je eigen normen en waarden

Openlijk een boer of een wind laten, dat is not done. Tot dat je in China komt… Daar is het namelijk de normaalste zaak van de wereld. 

 

Door andere werelddelen te bezoeken, besef je dat normen en waarden voor een stuk plaatsgebonden zijn. Je leert op een andere manier te kijken naar menselijke gedrag. Het verruimt je blik en je zal hierdoor bepaalde handelingen van mensen beter begrijpen. 

8. Jezelf beter leren kennen

Door te reizen, leer je niet alleen andere culturen kennen, maar je leert jezelf ook beter inschatten. Hoe flexibel ben je? Waarvan kom je tot rust? In wat voor omgeving voel jij je op je best? Wat vind je echt belangrijk? 

 

Je eigen waarden zullen tijdens de reis meer dan ooit duidelijk worden. Het helpt je bovendien om gemakkelijker keuzes te maken van zodra je weer thuiskomt. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0
Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.