· 

Chinezen en hun bizarre gewoontes

Toen we in september 2019 door China reisden, stonden we meermaals versteld van hoe anders hun gebruiken en omgangsvormen zijn. 

 

Laat ons je meenemen door de 5 meest opvallende, bizarre gewoontes van de Chinese bevolking.

1. Tafelmanieren

“Eet met je mond dicht!”

“Niet zo smakken!”

“Niet praten met je mond vol!”

 

Deze uitspraken hoorden we vroeger allemaal wel eens als kind. In China daarentegen, wordt dit nooit aan tafel gezegd. Hun tafelmanieren zijn namelijk heel anders dan de onze. En dat is nog zacht uitgedrukt.

 

Om te laten zien dat het smaakt, eten Chinezen met hun mond open en smakken ze voluit. En bij het eten van soep, is het gebruikelijk om te slurpen. Hoe luider ze smakken of slurpen, des te meer het smaakt. (Beeld je even in hoe het eraan toegaat bij een groep Chinezen die de maaltijd allemaal héél lekker vinden…)

 

Ze eten met stokjes of met hun handen en zijn er niet vies van om de botjes (van bv. kippenboutjes) uit te spugen op de grond, of gewoon op de tafel. 

2. beter eruit dan erin?

“Laat de natuur haar gang gaan.” Dat is hoe Chinezen denken over het menselijk lichaam. Ze laten namelijk alles de vrije loop. En dat mag je letterlijk nemen. Ze laten ongegeneerd boeren of winden, eender waar je bent. En dat is dus niet onbeleefd. 

 

Ze spugen ook overal. Vooral op straat, maar soms zie je het zelfs op de trein. Aan het spugen op zich zou je nog kunnen wennen, maar dit wordt altijd voorafgegaan door een luide rochel tot diep in de keel en neem het van ons aan, daar gaan je haren telkens van overeind staan. Er wordt gezegd dat ze dit doen omdat de smog in de lucht ervoor zorgt dat ze veel slijmen creëren. 

3. Kinderen en hun behoeftes

 

Nog iets geks dat we in China zagen: de kindjes dragen er geen pamper. In plaats daarvan is er een uitsparing voorzien in de kledij ter hoogte van het achterwerk. 

 

Zo kunnen ze eender waar en wanneer gaan zitten als ze hun behoefte moeten doen. En ja, dit gebeurt effectief ook op straat. Een beetje zoals een hond eigenlijk... Bizar, toch?

4. LAchen naar het vogeltje

 

“Smiiiiile” roepen fotografen vaak als ze een foto nemen van mensen. Maar of je dit nu zegt of niet, Chinezen zullen zelden lachen op de foto. Zelfs als ze vragende partij zijn om met jou op de foto te gaan, dan nog zien ze er allesbehalve gelukkig uit… 

 

Waarom dit precies is, hebben we niet kunnen ontcijferen. Onze indruk is dat Chinezen over het algemeen niet zo veel lachen. 

5. Geduld is een schone deugd

Of je nu staat te wachten op de metro of staat aan te schuiven in de rij bij een bezienswaardigheid, er komt altijd geduw en getrek aan te pas. Chinezen hebben namelijk geen geduld. Als je niet oplet, lopen ze je gewoon omver omdat zij sneller binnen willen zijn dan jij.

 

Ertegenin gaan heeft trouwens geen enkele zin. De kans dat ze je begrijpen is sowieso klein en als dat al het geval is, moet het hen nog iets kunnen schelen ook.  

6. Waarom werken als je kan slapen?

"Chinezen werken allemaal heel hard." Het is een veel voorkomend idee dat we hebben over de Chinese bevolking. 

 

Maar na er zelf geweest te zijn, kunnen wij dit vooroordeel ontkrachten. We zagen namelijk meermaals Chinezen tijdens hun werk gewoon ergens liggen slapen. 

 

Bewakers, taxichauffeurs, verkopers, ... Noem maar op. Dat moeten wij eens proberen tijdens onze werkuren... 

Overtuigd?

Ben je overtuigd dat China een ongelooflijk boeiend land is? ;-)

Ontdek dan hier alle informatie die je nodig hebt om jouw onvergetelijke reis door China te plannen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0
Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.