· 

Long Neck Village in Thailand: do or don't?

Huay Pu Keng

In het dorp Huay Pu Keng leeft het Kayan volk, beter bekend als de Long Necks. Zij maken deel uit van de verschillende bergstammen die zich over Noord-Thailand verspreiden. Ze vinden hun oorsprong in Myanmar, Tibet of China maar werden daar verdreven. 

 

In Huay Pu Keng leven ongeveer 210 inwoners. De langnekken zijn er ongetwijfeld de opvallendste figuren. De vrouwen dragen gouden ringen rond hun nek, armen en benen.

 

Het lijkt daardoor dat hun nek uitgerokken wordt. Maar dat is niet het geval. De zware ringen drukken de schouders en sleutelbeenderen naar beneden en zorgen voor een optische illusie. Het ziet er vreemd en vooral lastig uit. Want sommige vrouwen dragen zomaar even acht kilogram (!) rond hun hals. En die gewichten houden ze dag en nacht aan. Sommige vrouwen kunnen de ringen daardoor niet meer verdragen.

 

Maar is een bezoek aan dit dorp eigenlijk wel verantwoord? En is het authentiek of gaat het hier puur om een toeristische attractie? 

Authentiek dorp of toeristische attractie?

Een groot deel van de Kayan bevolking vluchtte in de jaren '80 en '90 weg uit hun land van oorsprong om te ontsnappen aan geweld en gedwongen arbeid. In die tijd was het toerisme in Thailand aan een opmars bezig en werden ze door de Thaise overheid voornamelijk gebruikt als 'show village' voor toeristen, met als enige doel om te poseren op vakantiefoto's. 

 

Gelukkig werd in 1989 de Fair Tourism Foundation opgericht die zich inzet voor duurzaam, verantwoord toerisme. Zij beschermen inheemse stammen als deze tegen massatoerisme. De bedoeling is juist dat er 'Community Based Tourism' wordt ontwikkeld, waarbij bezoekers kunnen bijleren over hun interessante cultuur en over de waardevolle vaardigheden waarover deze minderheden beschikken. Op deze manier ontstaan er betekenisvolle ontmoetingen met wederzijds begrip en respect. 

 

Sinds 2017 worden er in dit dorp allerlei workshops, maaltijden en zelfs verblijfplaatsen aangeboden voor toeristen. Zo kan je leren weven, dingen leren maken met bamboe en bijleren over houtbewerking. 

Het verhaal van Ma Pang

De reden voor het dragen van de ringen is nog altijd niet officieel vastgelegd. Sommigen beschouwen het als schoonheidsideaal of een teken van aanzien. Anderen beweren dat de traditie is gestart ter bescherming van tijgeraanvallen in de nek. Wereldwijd gaan stemmen van vernedering en mishandeling op, maar wij delen graag het verhaal van Ma Pang.

 

Ma Pang is een goedlachse en innemende vrouw van 36. Ze draagt de ringen al meer dan 30 jaar en heeft op dit moment al drie kilogram rond haar nek hangen. Ze vertelt er vol trots over. Iedere drie jaar voegen ze een nieuwe ring toe en het is haar persoonlijke keuze hoelang ze er mee doorgaat. Niets gebeurt onder dwang. 

 

Ma Pang bevestigt dat ze, ondanks berichten van buitenstaanders, erg gelukkig is met haar leven in dit dorp. 

Het leven zoals het is

Het dorp straalt een enorm enthousiasme uit. De mensen lachen de hele tijd en begroeten iedere voorbijganger vriendelijk. In de straat verkopen ze zelf gemaakte souvenirs zonder enige opdringerigheid. Mannen brengen lange bamboestokken naar het dorp en vrouwen knippen bruingedroogde bladeren op maat. Daarmee maken ze de daken van de huizen. Die moeten regelmatig vernieuwd worden want tijdens het regenseizoen houdt het weer hier flink huis. 

 

Achter de hoofdstraat ligt een school. De kinderen ravotten op de pleinen en beleven overduidelijk een zorgeloze jeugd. Het leven gaat hier zijn alledaagse gang en als toerist val je nauwelijks op in het dorp. Het voelt hier authentiek aan en dat staat in schril contrast met de verhalen die je op het internet over deze bergstammen leest. Het zou voyeurisme zijn, een opgezette toeristenval of een menselijke zoo die commercieel uitgebuit wordt. Dat gevoel hebben we allerminst. Er zijn stammen in Zuid-Afrika waar de stamleden in spijkerbroek op hun brommer aankomen om dan te performen in een zogenaamde culturele show. Maar hier voelt alles authentiek aan. Moderne middelen zijn compleet afwezig, kinderen lopen dagelijks school en de ontmoeting met Ma Pang in haar huis was oprecht.

Conclusie

Deze Long Neck Village is authentiek en heeft als doel om een unieke uitwisseling te laten plaatsvinden tussen de inheemse bevolking en de bezoekers. Er heerst geen opdringerige sfeer, de inwoners zijn uiterst vriendelijk en bovendien ligt het dorp in een paradijselijk decor. Wij hadden er (in januari 2019) alleszins een heel mooie ervaring!

 

Waar wacht je nog op?

Reactie schrijven

Commentaren: 0
Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.