· 

Hoe vertrek je voorbereid naar India?

India, het land van intense geuren en felle kleuren, van een bijzondere cultuur en een prachtige natuur. Maar ook een land waar veel armoede heerst. Om erdoor te reizen, ben je dus best op de hoogte van situaties die je kunnen overkomen. Indiërs zijn namelijk niet (altijd) te vertrouwen. Bovendien lijken zij zoiets als de ‘comfort zone’ niet echt te kennen. 

 

Ben je van plan om door India te reizen? Lees dan verder om te weten wat je (mogelijk) te wachten staat. 

Scams: let op voor deze 5 oplichters

1. Moeders met pasgeboren baby’s

Een moeder met een baby op de arm wandelt naar je toe en smeekt je om melk te kopen zodat ze haar kind eten kan geven. Vaak ziet de baby er ondervoed of ziek uit. Weet echter dat deze vrouwen deel uitmaken van een netwerk van gangsters waarbij ze de melk meteen nadien terug gaan omruilen voor geld. Het geld moeten ze vervolgens aan hun ‘baas’ weer afgeven. De baby’s worden opzettelijk slecht verzorgd zodat ze er zo zielig mogelijk uit zien. Met als enige doel dat jij in deze val trapt en hen wilt helpen.

 

Je helpt er echter niemand mee. De vrouwen niet, en de baby’s al helemaal niet. Het enige wat je doet als je melk voor hen koopt, is deze scam mee in stand houden.

 

2. Zogenaamde ‘priesters’

Overal waar je komt in India kom je zelfverklaarde priesters tegen. Sommigen zijn gekleed in (kleurrijke) gewaden, maar anderen zien er heel gewoontjes uit. Van zodra ze je vragen om een zeker offer te brengen zodat dit geluk brengt voor jezelf en je hele familie, kan je best weg wandelen. 

 

Het gaat als volgt: de priester vraagt je om samen met hem een bloem te water te laten. Hij zal je verzekeren dat je geen geld moet geven (“No money, no money”). Van zodra de bloem in het water ligt, stelt hij voor om samen te bidden. Eerst voor je moeder, dan voor je vader, voor je broer/zus, en zo verder. Hij zal je zeggen dat het gebed ervoor zorgt dat je hele familie gezond en gelukkig wordt. 

 

Als je nadien de priester bedankt en wilt wegwandelen, zal hij je ertoe verplichten om voor elk familielid geld te betalen. Anders werkt het gebed namelijk niet. 

 

3. Slangenbezweerders 

Soms kom je op straat slangenbezweerders tegen. Ze zitten in kleermakerszit op de grond, dragen een tulband en ‘bezweren’ een slang die in een mandje voor hen zit. Aangezien dit uiteraard een bijzonder tafereel is, zal je de neiging hebben om meteen je camera boven te halen. De man in kwestie zal dit ook aanmoedigen en zal je voorstellen om de slang aan te raken. 

 

Dit laatste zouden we sowieso afraden. Je weet namelijk nooit wat er kan gebeuren (ook al zouden de giftanden verwijderd zijn…). 

 

Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet, want voor de kleinste interactie zal de slangenbezweerder nadien geld van je vragen.

 

4. Tuktuk chauffeurs

Iets wat je onmogelijk kan vermijden in India, is om mee te rijden met een tuktuk. Het is namelijk het meest populaire vervoersmiddel om van plek A naar plek B te geraken. Bij één ding moet je je alvast neerleggen: je zal er nooit in slagen om de lokale prijs te betalen. Als toerist betaal je minstens het dubbele. Je wilt echter een zo fair mogelijke prijs betalen om op je bestemming te geraken. En liefst zonder omwegen...

 

Enkele tips:

  • Download de app Ola op je gsm. Dit is de Aziatische variant voor Uber en hiermee kan je een tuktuk (taxi) boeken. Zo ben je zeker van de prijs.
  • Lukt het je niet om via de app te boeken? Dan kan je alsnog de faire prijs via Ola opzoeken en vervolgens aan de hand hiervan onderhandelen met de tuktuk chauffeur. Toon de prijs op je gsm om te bewijzen dat je weet wat de correcte prijs is.
  • Heb geduld. Er zullen veel chauffeurs weigeren om je voor die prijs mee te nemen. Het is dus aan jou om zoveel mogelijk chauffeurs aan te spreken tot er eentje akkoord gaat. (Van zodra je dreigt om met een andere mee te gaan, worden ze vaak soepeler).
  • Gebruik Google Maps of Maps.me om de route naar je bestemming mee te volgen. Tuktuk chauffeurs zullen namelijk vaak proberen om je mee te nemen langs winkeltjes waar zij een commissie op verdienen. Roept de chauffeur ‘No Google Maps!’? Dan weet je hoe laat het is…
  • Wees assertief! Spreek de prijs af voordat je instapt en maak op voorhand duidelijk dat je rechtstreeks naar je bestemming wilt gaan, zonder omwegen. Op deze manier zal je veel minder snel onaangename situaties meemaken. 

5. Straatkinderen

We zijn er allemaal gevoelig aan. Kinderen die er vuil en onverzorgd uitzien en vervolgens om geld of eten vragen. Je zou denken dat je er niets mis mee doet als je hen voedsel geeft, maar vergeet niet dat het hier wellicht niet bij blijft. Kinderen kunnen er schattig uit zien, maar wie weet staat hun vader of oudere broer je wel ergens op te wachten. Je doet er dus goed aan om deze kinderen niets te geven. 

 

Communiceer dit zo duidelijk mogelijk want van zodra je twijfelt, zullen ze hier gebruik van maken en beginnen smeken op een zielige manier. Je hebt zelfs kinderen die zich aan je vastklampen en waar je vervolgens héél moeilijk van af geraakt. 

Can I take a selfie with you?

Bereid je voor: er gaat geen dag voorbij in India of je hoort deze vraag. Indiërs vinden het namelijk geweldig om aan hun familie en vrienden te tonen dat ze buitenlanders ‘kennen’. Een tiental selfies op een dag zijn dus geen uitzondering. Heb je blonde haren? Verwacht je dan maar aan het dubbele! 

Reizen met de trein

In (Noord-)India reis je best per trein door het land. Het systeem is goed uitgebouwd en eens je doorhebt hoe het werkt, is het best handig. Het zit echter niet zo eenvoudig in elkaar dus raden we je aan om op voorhand kennis te maken met het treinsysteem. Je vindt er hier meer info over. 

Indische travestieten

Je bent onderweg met de trein en je hoort plots luid geklap? Dan kan je er van op aan dat er zonet een groepje travestieten is opgestapt. Ze trekken de aandacht door luid in hun handen te klappen en verwachten vervolgens (althans toch van de mannen) dat je hen geld geeft. Ze zijn enorm opdringerig (lees: ze durven zelfs in je edele delen te knijpen) en je geraakt hen enkel kwijt door effectief geld te geven. Een tip die wij ontvingen van een local was om, van zodra je hen hoort of ziet, te doen alsof je slaapt. 

 

Deze mensen bedelen voor geld omdat ze in de Indische maatschappij niet aanvaard worden. Ze geraken niet aan een job, mogen niet meer meerijden met taxi’s en worden zo goed als overal geweerd. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0
Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.