De gemakkelijkste manier om je te verplaatsen in China is ongetwijfeld met de trein.
Er bestaan verschillende soorten treinen waaronder de snelle bullet train of de nachttrein voor lange afstanden. Je kiest zelf in welke klasse je wil reizen.
In de grootsteden zoals Peking is er een goed georganiseerd metronetwerk om je te verplaatsen. In kleinere steden gebruik je dan weer best de bus.
De Chinezen zijn met véél en ze reizen vaak in eigen land. Wil je dus zeker zijn van een plek op de trein? Dan reserveer je je ticket best op voorhand. Wij gebruikten hiervoor China Highlights. Je betaalt online en vervolgens ontvang je een bevestigingsmail. Deze mail ruil je in voor een ticket in één van de Chinese stations. Je moet hierbij ook steeds je paspoort tonen. Zorg er dus voor dat je alle documenten bij je hebt wanneer je naar China vertrekt.
Ben je er geen fan van om zaken op voorhand te regelen? Zolang je niet tijdens de Chinese feestdagen reist, zou het zeker mogelijk moeten zijn om je treintickets ter plaatse te boeken.
Opgelet: Tijdens de Chinese feestdagen reizen de Chinezen massaal in eigen land. Chinees Nieuwjaar (februari) en de Golden Week (oktober) zijn de drukste periodes. Hou hier dus rekening mee wanneer je je reis vastlegt.
De Chinese hogesnelheidstreinen rijden tussen provinciehoofdsteden en belangrijke Chinese steden. De maximumsnelheid bedraagt 300 km/u. Gezien de hoge snelheid betaal je uiteraard ook een hogere prijs.
De treinen zijn voorzien van airco en comfortabele stoelen. Je mag er niet roken.
De nachttrein is ideaal om lange afstanden te overbruggen. Aangezien China een enorm groot land is, spendeer je best wat tijd om van de ene naar de andere plek te reizen. Hiermee bespaar je meteen ook een verblijf uit. Ideaal dus!
Als je wil overnachten op de trein heb je 2 opties: de soft sleeper of de hard sleeper. Je zou denken dat het verschil tussen de twee te maken heeft met het comfort van de bedden maar niets is minder waar. Het grote verschil is dat de ruimte bij een soft sleeper is ingedeeld in 4 bedden. Bij de hard sleeper zijn dat er 6. Je hebt dus iets minder ruimte voor jezelf. In beide klasses zijn er kussens en dekens voorzien.
Aangezien de hard sleeper de goedkoopste optie is (en best nog comfortabel), kozen wij hiervoor. Maar wees gewaarschuwd: op sommige treinen mag er in de goedkoopste klassen gerookt worden. Kleine tegenvaller!
Tip: Neem instant noodles mee als avondeten. In elke nachttrein is er kokend water voorzien. Zo hoef je je niet te wagen aan het slechte eten dat ze serveren op de trein.
In grote steden, zoals Peking, kan je je eenvoudig verplaatsen met de metro.
Hoe werkt het?
Op de automaat duid je aan naar welke halte je wilt reizen (gelukkig staat het er ook in ons alfabet op!), je betaalt aan de hand van biljetten of munten en je ontvangt je ticket. Dit heb je zowel nodig bij het binnen- als buitengaan van het metrostation. Verlies het dus niet.
Opgelet: Wij hadden recent Chinees geld en sommige automaten wilden dit niet aanvaarden. Oplossing? De Chinees naast jou cash betalen en vragen of hij/zij het ticket voor jou kan regelen.
In kleinere steden of voor minder grote afstanden kan je de bus nemen. Als er geen station is, betaal je op de bus zelf. Dit is doorgaans het geval. Vooraan in de bus is er een soort van bakje waarin je zelf het gevraagde aantal Yuans deponeert. De bus is een heel goedkoop vervoersmiddel in China. Zo rij je vaak al mee voor amper €3 per persoon.
Tip: Hou je klein geld goed bij voor de bussen. Aangezien je niet betaalt aan de chauffeur zelf, kan je dus ook niet rekenen op wisselgeld.
Heb je nog vragen, opmerkingen of suggesties? Laat het ons dan zeker weten. We appreciëren elke vorm van feedback enorm. ☺