Annapurna Circuit

Lees hier alles wat je moet weten om het Annapurna Circuit in de Himalaya af te leggen. We geven je ook enkele gouden tips die je leven tijdens de trek veel aangenamer maken.

annapurna circuit himalaya

13 etappes
210 kilometer
11.120 positieve hoogtemeters
5416 meter hoogte op de Thorung La Pass
86 uur wandelen
260.440 stappen

 

Gedurende 13 dagen hebben we gewandeld, geklommen en afgedaald in de mooiste omgeving die we ooit zagen. Het Annapurna Circuit trakteert je elke dag op andere uitzichten, die telkens adembenemend zijn. Van rijstvelden tot tropische jungle en van sparrenbossen tot besneeuwde bergtoppen. The Himalaya has it all! 

 

We kunnen maar één raad geven: dit moet je gewoon gedaan hebben in je leven. Het is een fysieke beproeving, maar de voldoening die je nadien ervaart is een levenslange souvenir! 

Voor je vertrek

ACAP & TIMS

Om aan de trektocht te beginnen, heb je een trekking permit (ACAP) en een TIMS (Trekkers Information Management System) nodig. 

 

Deze documenten kan je zowel in Kathmandu als in Pokhara regelen. 

 

Tijdens de trekking passeer je verschillende checkpoints. Het is de bedoeling dat je je hier telkens aanmeldt. Zo kunnen ze je terugvinden als er iets zou gebeuren. 

 

Prijs 2019: 3000 rupees (€24) voor ACAP en 2000 rupees (€16) voor TIMS

Bagage

Je grote bagage laat je achter in Kathmandu of in Pokhara. Wij raden aan om na je trekking naar Pokhara te gaan, dat is het dichtst bij het eindpunt van het Annapurna Circuit en is een veel rustigere plek dan Kathmandu. Na je trekking heb je namelijk nood aan ontspanning. Daar is Pokhara ideaal voor.

Good to know

Scenic route vs jeep road

Het circuit bestaat enerzijds uit een scenic route en een zandweg waarlangs jeeps rijden. Sinds enkele jaren is het namelijk mogelijk om met een jeep tot in Manang te rijden en vervolgens vanaf daar je hike te starten. Maar laat ons eerlijk zijn: dan heb je de Himalaya niet echt getrotseerd hé? 

 

Je kan bij je tocht dus kiezen om te wandelen langs de scenic route of langs de jeep road. De scenic route staat aangeduid met een wit/rood symbool. Deze weg gaat omhoog en weer omlaag en is dus een stuk vermoeiender. De uitzichten zijn echter veel mooier dan langs de jeep road, waarlangs voortdurend stof opwaait. Onze aanbeveling? Volg zoveel mogelijk de scenic route. Enkel als je merkt dat je een off day hebt en je benen niet goed mee willen, kan je kiezen voor de vlakkere jeep road.

Tips & tricks

 • Gouden tip nr. 1: Hanteer je eigen tempo tijdens de hele tocht. Het is beter om wat trager te gaan, ook al ben je in goede conditie. De hoogteziekte kan iedereen overvallen, zelfs als je in topvorm bent. Eens je boven de 2500m bent, stijg je best niet meer dan 500m per dag.
 • Gouden tip nr. 2: Drink voldoende water. Neem een drinkbus mee van minstens 1L. Je kan overal water aanvullen, maar je moet dit natuurlijk eerst zuiveren. Hiervoor gebruik je best chloor tabletten of druppels. Om de smaak te verdragen, kan je citroenpoeder toevoegen (dat te koop is in Kathmandu of Pokhara).
 • Hou je urine in't oog om te weten of je voldoende hebt gedronken. Ideaal is als je urine lichtgeel of doorzichtig is. Moet je vaak naar het toilet? Dat is perfect normaal. Het is een teken dat je lichaam aan het acclimatiseren is. 
 • Vraag bij elk verblijf of je er gratis mag overnachten als je er het ontbijt en avondeten nuttigt. (Wij slaagden er in om gratis te slapen tot in Manang. Nadien worden de slaapplaatsen schaarser en moet je je overnachting wel betalen.)
 • Zoek voor je overnachting eerder naar gebouwen in steen dan in hout, best met zo weinig mogelijk ramen. Zo heb je minder kans dat de koude wind erdoor waait. 
 • Bij elk verblijf kan je vragen naar dikke dekens voor 's nachts. Vraag dit meteen als je toekomt. Zo ben je zeker dat ze nog niet op zijn. 
 • Neem een rustdag in Manang. Het is de ideale hoogte (3500m) om te acclimatiseren. Nog beter is om op je 'rustdag' een hike te doen in Manang zelf. Zo past je lichaam zich nog beter aan aan de hoogte. 
 • In Manang geeft een dokter een gratis presentatie over hoogteziekte. Dit kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Zorg dus dat je goed geïnformeerd bent. De presentatie is elke dag om 15u en vindt plaats aan de rechterkant als je het dorp binnenkomt. 
 • Als je geen wandelstokken hebt aangeschaft, kan je tijdens je tocht ook nog bamboestokken kopen (of zelf zoeken in het bos). Deze zijn veel goedkoper en minstens even sterk. Wandelstokken zijn alleszins enorm handig tijdens de afdaling. Je knieën zullen je dankbaar zijn.
 • Vertrek op de dag dat je Thorung La Pass overgaat vroeg genoeg. Het wordt op de top namelijk erg winderig vanaf 10u. Probeer er dus iets vroeger te geraken. Hou er rekening mee dat de hoogte een enorme invloed heeft. Zo doe je ongeveer een uur over slechts 1 km (no joke). 
 • Er bestaan verschillende mappen en tabellen met tijdsaanduidingen van het Annapurna Circuit. Deze spreken elkaar echter vaak tegen. De meest betrouwbare map is de groene die je vindt bij de verschillende checkpoints. Het is dus niet nodig om op voorhand een map te kopen van het gebied. 
 • Vertrouw de locals niet als je vraagt hoe lang je over een bepaalde afstand zou doen. Zo kan de ene persoon 10 min zeggen en de andere 3 uur. Ze willen je vooral in hun dorp houden zodat je bij hen komt overnachten.
 • Download het Annapurna gebied op Maps.me voor je vertrek. Dan heb je de kaart offline beschikbaar. Het is misschien niet tot in de details correct maar helpt je wel al een heel eind verder.
 • Hoe hoger je klimt, des te schaarser worden de slaapplaatsen. Vaak vragen ze je ook om extra te betalen als je een warme douche wil nemen of de WiFi wil gebruiken. Dat kan je echter eenvoudig omzeilen: het warm water is vaak gewoon beschikbaar zonder dat je ervoor betaalt, probeer dus even of er warm water uit de kraan komt. Wat betreft de WiFi: vraag gewoon het paswoord aan de andere gasten. 

Packing list

Heel erg belangrijk: neem enkel het essentiële mee! Je moet er namelijk zo'n 2 weken lang elke dag mee op je rug lopen. Dan wil je écht geen overbodig gewicht meesleuren. We geven je hieronder een overzicht van de spullen die wij mee hadden.

 

Wij hebben de tocht gedaan in oktober. Dat is het hoogseizoen voor trekkers omdat de weersomstandigheden doorgaans het gunstigst zijn. Zo hadden wij bijvoorbeeld geen slaapzak mee. Afhankelijk van het seizoen waarin je gaat, pas je natuurlijk je packing list aan.

 

Tom droeg een backpack van 45L en Eline één van 25L. Daardoor wogen onze rugzakken slechts 7kg (Tom) en 5kg (Eline). We moeten wel toegeven dat wij daarin echt een uitzondering waren. Het merendeel van de trekkers droeg tussen de 10 en 15kg op hun rug. Wij waren tijdens onze trekking nochtans erg dankbaar voor het lichte gewicht op onze schouders!

 • 1x short
 • 1x lange broek
 • 1x thermisch ondergoed
 • 1x down jacket 
 • 2x T-shirts
 • 3x ondergoed
 • 2x sokken (van merinowol)
 • 2x buff
 • 1x handschoenen
 • 1x handdoek (microvezel)
 • 1x zonnebril
 • 1x wandelschoenen
 • 1x regenjas (poncho)
 • 1x hoofddeksel
 • 1x hoofdlamp
 • zonnecrème 
 • lippenbalsem tegen de zon
 • cash geld (je kan amper afhalen in de bergen)
 • medicatie (o.a. Diamox tegen hoogteziekte)
 • chloordruppels
 • zeep & shampoo
 • toiletgerief (deo, tandenborstel, pleisters..)
 • GSM & camera + opladers
 • Powerbank
 • Drinkbus
 • TIMS & permit

Onze Ronde van de Himalaya

Besisahar - Lampata

13 km - 5 uur - 1000m

De officiële start van het Annapurna Circuit ligt in Besisahar. De bus uit Pokhara doet er 5 uur over. In het dorp laat je eerst je TIMS afstempelen en hop, je bent vertrokken!

 

Aangezien je start in het dal, zijn de eerste dagen van de tocht zweten geblazen. Of toch als het hoogseizoen is. De temperaturen klimmen gemakkelijk naar 30°. Besisahar ligt op 740m en dus stijg je zo'n 300m op de eerste dag. Je wandelt door zand, over rotsen en rivieren en ziet al meteen talloze watervallen. 

 

Lampata ligt op 1000m hoogte en is omgeven door rijstvelden. Het is dan ook een prachtige plek om te overnachten. Een absolute aanrader is om te verblijven in het Wonderlost Hotel bij gastheer Savi (zie foto's). Hij zorgt ervoor dat je je meteen thuis voelt. 

Lampata - Tal

17 km - 8 uur - 1700m

De weg tussen Lampata en Tal is onwaarschijnlijk mooi maar ook bezaaid met trappen, trappen en nog eens trappen. Wanneer je denkt boven te zijn aangekomen, kronkelt de trap weer terug naar beneden. Je moet dezelfde hoogtemeters dus meer dan één keer overwinnen. Gelukkig maken de uitzichten veel goed. 

 

Tip: Maak het jezelf niet te zwaar en overnacht in het dorp dat voor Tal ligt. We bedoelen niet Sattale want dat blijkt eigenlijk geen dorp te zijn (enkel een tweetal stallen). Wij waren maar net voor 't donker in Tal en je wilt niet graag rondlopen in de bergen zonder daglicht.

Tal - Timang

13 km - 7 uur - 2700m

De weg begint met een strandwandeling langs de rivier, maar al snel gaat het pad opnieuw de hoogte in. Tussen Tal en Timang moet je immers 1000 hoogtemeters overbruggen. Na het oversteken van enkele rivieren kom je aan in het dorp Danaque. Hier kan je eventueel stoppen om te lunchen. 

 

Vanaf Danaque loop je door een prachtig bos. De weg is extreem steil maar met de tropische planten en bomen lijkt de omgeving wel een sprookje. Aan het eind van het bos kom je aan een lange hangbrug. Eens je aan de overkant van de kloof bent, is het nog maar enkele minuten wandelen voor je toekomt in Timang. Vanaf hier zie je voor het eerst besneeuwde bergtoppen in de verte!

Timang - Lower Pisang

22 km - 7 uur - 3200m

Dit is een pittige afstand zal je denken? De helft van de route is echter redelijk vlak en is dus best goed te doen. (Denk eraan: jij bepaalt je eigen tempo!)

 

Je zal merken dat je vanaf hier de weg vaker deelt met kuddes koeien en zwaar gepakte ezels. In het dorp Bratang kan je heerlijk lunchen tussen de appelboomgaarden. Daarna verandert het landschap en worden de rotsformaties grilliger en imposanter. Het wandelpad kronkelt onder een overhangende rots en langs een hoge klif. De weg blijft stijgen tot aan het kleurrijke dorp Dhikur Pokhari. Vanaf hier wordt het vlakker. 

 

In Lower Pisang kan je overnachten in het Bob Marley Hotel. Een gezellig hotel waarbij de host en zijn vrouw je goed zullen verzorgen. Je kan er een warme douche nemen en rond het haardvuur gaan zitten. Vanaf hier voel je namelijk dat de temperaturen stilaan beginnen zakken. 's Nachts gaan ze zelfs onder het vriespunt. 

Lower Pisang - Manang

15 km - 4,5 uur - 3500m

Ook vandaag zijn er best wat kilometers af te leggen, maar gelukkig slechts 300 hoogtemeters. De weg golft een beetje maar blijft voornamelijk vlak. Enkel de slotklim naar Manang is best pittig. Als je geluk hebt zie je bij heldere hemel overal prachtige, besneeuwde bergen rondom je. 

Rustdag in Manang

Manang ligt op 3540m hoogte en is daardoor de ideale plek om een rustdag te nemen. Het is namelijk belangrijk dat je lichaam acclimatiseert. Zo heb je minder kans om hoogteziek te worden. 

 

Een rustdag is het echter niet helemaal want het is aanbevolen om op deze dag tot ongeveer 4000m te stijgen. Je acclimatiseert namelijk nog beter als je hoger klimt en nadien terug lager slaapt. De uitzichten rond Manang zijn onbeschrijflijk: mooie sneeuwtoppen, helderblauwe meren, uitgestrekte valleien en imposante yaks. 

 

In de namiddag (15u) kan je een gratis presentatie bijwonen over AMS (Acute Mountain Sickness). Een dokter vertelt er over de gevaren, symptomen en behandeling van hoogteziekte. Wij raden dit ten sterkste aan want hoogteziekte is geen lachertje. Het staat los van conditie, weersomstandigheden en aanleg zodat het iedereen kan overkomen.

 

Om jezelf te beschermen is het aangewezen om boven de 2500 meter niet meer dan 500 meter per dag te stijgen en veel te drinken. De kleur van je urine is de waardemeter voor je hydratatie (deze kleurt best lichtgeel). Alcohol is taboe. Omdat hoogteziekte kan lijken op een kater, is het moeilijker om objectief te oordelen als je de avond voordien te diep in het glas hebt gekeken. Hoogteziekte betekent echter niet dat je de trekking moet stoppen. Het is een teken dat je lichaam meer tijd nodig heeft om zich aan de omstandigheden aan te passen. Door te vertragen of even terug te dalen kan je alsnog herstellen.

Manang - Yak Kharka

10 km - 4,5 uur - 4000m

De weg tussen Manang en Yak Kharka brengt je langs grazende yaks, over lange hangbruggen en langs  grote sneeuwbergen. De route is niet enorm lang of steil, maar je zal merken dat je iets vaker nood hebt aan rustpauzes. Het zuurstofgehalte in Manang is namelijk maar 64% en daalt verder naarmate je hoger klimt. Zet je dus regelmatig neer en geniet van de adembenemende uitzichten rondom je. 

Yak Kharka - Thorung Phedi

7 km - 3 uur - 4500m

Thorung Phedi is de, op één na, laatste stop voor de Pass. De laatste stop is High Camp op 4900m. Je kiest er dus voor om ofwel te overnachten in Phedi ofwel in High Camp. Overnachten in High Camp heeft echter z'n risico's. Zo worden trekkers soms in het midden van de nacht wakker en moeten ze naar adem happen omwille van het gebrek aan zuurstof. Een voordeel is dan weer dat je dichter bij de top bent en de dag nadien dus minder zwaar is. 

 

Voor beide opties zorg je er best voor dat je niet te laat in de dag toekomt. Er zijn namelijk maar 2 guesthouses beschikbaar en je wilt niet riskeren dat je voor de grote dag op de grond moet slapen. We waarschuwen je alvast dat er in en rond de kamers op Phedi muizen zitten. Schrik dus niet als je 's nachts geritsel hoort. 

 

Tip: Word je 's nachts wakker omdat je wéér maar eens naar 't toilet moet? Kijk dan buiten even omhoog. De magnifieke sterrenhemel zal je omver blazen! 

Thorung Phedi - Thorung La Pass (5416m) - Muktinath

16 km - 11 uur - 3800m

Het is D-Day: de dag dat je Thorung La Pass oversteekt, de hoogste pas ter wereld! Er wordt gezegd dat er vanaf 10u een gure wind opsteekt. Daarom is het best dat je probeert om voor dat tijdstip op de top te geraken. Hou er rekening mee dat je letterlijk in slow motion zal wandelen. Het zuurstofgehalte is intussen gedaald tot 50%. Over een kilometer doe je dus al gauw één uur. Reken op ongeveer 5 uur wandelen tussen Phedi en Thorung La Pass. Eens je de top hebt bereikt, kan je wel in de lucht springen van euforie. 

 

Tip: Let goed op je ademhaling zodat je niet buiten adem geraakt. Anders kan je wel eens in de problemen komen. 

 

Blijf niet te lang plakken op de pas want tot in Muktinath heb je nog een lange afdaling voor de boeg. De kou dwingt je ook snel genoeg om weer verder te gaan.

De omgeving na de pas is compleet anders. Je trekt door een desolaat maanlandschap met hoge sneeuwtoppen rondom, zwarte en gouden rotsen aan weerszijden en een uitgestrekte vallei in het vooruitzicht. Het is 10 kilometer steil naar beneden tot in Muktinath. Dat blijkt één van de gezelligste dorpen van het hele circuit te zijn. Je kan er dus voor kiezen om hier wat langer te blijven en je lichaam te laten rusten na de inspanning van de afgelopen dagen.

Muktinath - Jomson

19 km - 7 uur - 2850m

Aangezien Muktinath op 3800m ligt, is het vandaag zo'n 1000m afdalen tot in Jomson. De afdaling brengt je door bossen, weiden en dorpen vol ruïnes. Heel andere landschappen dan de voorgaande dagen. Maar zeker niet minder mooi. 

 

Een groot stuk van de weg loopt langs de jeep road. Aangezien er hier vaak een stevige wind staat, waait het zand voortdurend op en is het minder aangenaam wandelen. Je kan echter ook in de brede rivierbedding naast de weg wandelen. 

 

Nog een andere optie is om in Muktinath een mountainbike te huren en de route tot in Tatopani af te leggen met de fiets. Zo is het overbruggen van de jeep road een stuk leuker. 

Jomson - Tatopani (bus)

40 km - 5 uur - 1200m

Eén gouden raad: neem de bus niet van Jomson naar Tatopani. De bus doet 5 uur over slechts 40 km en rijdt voortdurend langs een klif. Door de roekeloosheid van Nepalese chauffeurs sta je continu doodsangsten uit om niet in de klif terecht te komen. Sommige inzittenden hadden zelfs blaren op hun handen van zich vast te houden aan de handvaten van de stoel... 

 

Een beter idee is dus om ofwel de weg af te leggen met de mountainbike (zoals hierboven beschreven) ofwel te wandelen via de scenic route. Je doet wel wat meer kilometers maar zo kan je tenminste op een aangename manier wandelen. De hele route afleggen langs de jeep road is in dit gedeelte van het Circuit namelijk geen aanrader. 

 

Tatopani ligt terug een stuk lager en het is er dus opnieuw warmer. 's Avonds kan je er heerlijk ontspannen in de hot springs. 

 

Prijs bus: 800 rupees (€6,5) per persoon

Tatopani - Ghorepani

13 km - 8,5 uur - 2870m

Deze etappe mag gerust de koninginnenrit genoemd worden. Tussen Tatopani en Ghorepani moet je maar liefst 1700 hoogtemeters overbruggen. De natuur is betoverend. Je loopt dwars door de jungle naar ruigere bossen en klimt van rijstvelden naar sneeuwtoppen. Elk landschap passeert de revue. Gewoonweg WAUW! 

 

Tip: Doe deze prachtige etappe in twee keer. Zo is het minder vermoeiend en kan je een dagje langer genieten van de wondermooie natuur rondom je. 

Ghorepani - Poon Hill (3210m) - Pokhara

22 km - 9 uur - 720m

Het is vroeg opstaan om voor zonsopgang boven op Poon Hill te staan. Je stijgt ruim 300 meter via een lange trap. Best een zware inspanning zo vroeg in de ochtend, maar op de top vergeet je al je zorgen. De zon komt langzaam op en toont je de hele Annapurna regio. Dit is een must voor iedereen die ooit de Himalaya wil bezoeken of zien. 

Nadien volgt een enorm lange afdaling. Om in één dag van Poon Hill naar het eindpunt van de trekking af te dalen, moet je 2000 hoogtemeters overbruggen. Best intensief dus. Tijdens de afdaling kom je het dorp Uliri tegen waar je aan een trappenpartij van maar liefst 3280 treden begint. Ze zijn ongelijkmatig en vooral een beproeving voor je knieën. Hier ben je maar al te blij als je wandelstokken mee hebt. 

 

Na een lange 9 uur ben je weer terug in het dal. De officiële eindstreep is Nayapul maar wij hebben één dorp eerder, in Birethanti, de bus genomen. Terug naar Pokhara. 

 

Tip: Ook deze etappe doe je wellicht beter op twee dagen. Onze benen waren letterlijk moes toen we in de bus stapten naar Pokhara. 

 

Prijs bus: 150 rupees (€1,2) per persoon

Ons budget

Het is aangeraden om je volledige budget voor de trekking cash mee te nemen. In de bergen heb je namelijk niet veel mogelijkheden om geld af te halen. 


Voor alle maaltijden en overnachtingen kwamen wij toe met een budget van ongeveer 270 euro of 33.000 rupees voor 13 dagen. (Dit is exclusief vervoer.)

Hoe hou je je budget zo laag mogelijk?

 • Ontbijten en avondeten doe je elke dag en deze maaltijden betaal je ook. Je kiest er echter zelf voor of je ook elke dag ergens wil gaan lunchen. Als je een stevig ontbijt neemt en je zorgt voor voldoende energierepen of andere snacks, is het best mogelijk om de lunch over te slaan.

 • Probeer in elk verblijf de gastheer of -vrouw te overtuigen dat je er gratis mag slapen als je er het ontbijt en avondeten nuttigt. Aangezien een kamer al gauw tussen €15 en €20 kost, kan je hier het meest mee besparen. 

 • In elk dorp en bij elk verblijf kan je je drinkbus aanvullen. Uiteraard moet je het water wel eerst zuiveren. Het eenvoudigst is om dit te doen met chloor tabletten of druppels. Lekker is het niet, maar alleszins wel véél goedkoper (en ecologischer) dan elke dag flessenwater te kopen. 

 • Het Annapurna Circuit is best een beproeving voor je hele lichaam. Het is dan ook beter om geen (of weinig) alcohol te drinken. Je lichaam zal je er de volgende dag dankbaar voor zijn.

Was deze informatie nuttig voor jou?

Heb je nog vragen, opmerkingen of suggesties? Laat het ons dan zeker weten. We appreciëren elke vorm van feedback enorm. ☺

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.

Ons reisverhaal

Ben je benieuwd naar hoe wij de Himalaya getrotseerd hebben? Lees dan hier ons reisverhaal.

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.