Kathmandu

In het totaal zijn we ongeveer 10 dagen in de hoofdstad van Nepal geweest. We bezochten er verschillende bezienswaardigheden, die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Maar je moet je eerst wel wat aanpassen aan het Nepalese leven in deze chaotische stad. We proberen het te omschrijven.

 

In Kathmandu gebeuren er duizend en één dingen tegelijk en dat op wegen die amper vijf meter breed zijn. Overal is er een massa volk: winkelverkopers die je binnenlokken, gidsen en bedelaars die aan je mouw trekken, groenteverkopers die naast veel te grote fietsen hun uitgedroogde oogst verkopen, riksja's die je een lift aanbieden en auto's en brommers die zich slechts millimeters verwijderd van jouw lichaam overal tussendoor wriemelen. De straten zijn kleurrijk, net als de kleren van de lokale bevolking. 

 

Welkom in Kathmandu, de stad waar je ogen tekort komt. 

Bezienswaardigheden

Thamel

kathmandu-thamel

Met z'n overaanbod aan hostels is Thamel dé backpackers wijk bij uitstek in Kathmandu. Het is overigens de place to be om je voor te bereiden op je meerdaagse trektocht. Er zijn tal van shops die spullen en kledij verkopen zodat je je hike in de Himalaya vlekkeloos doorkomt. 

 

Opgelet: Uiteraard is het merendeel van het materiaal niet van de allerbeste kwaliteit (North Fake weet je wel...) maar zeker voldoende om een tweetal weken te overleven. Enkel met schoenen moet je goed uitkijken. Wij hoorden van meerdere toeristen dat hun schoenzolen er vaak al na een dag of 2 afvielen. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken. Onze raad is dan ook om je wandelschoenen thuis aan te schaffen. Zo ben je zeker dat je met droge voeten aan je tocht kan beginnen!

Durbar Square

kathmandu-durbar square

Een Durbar Square is een groot plein met verschillende tempels dat zich in het centrum van de stad bevindt. Je hebt er één in elk stadsdeel: Kathmandu, Patan en Bhaktapur. De Durbar Square is het culturele hart van de stad. 

 

De tempels bestaan uit gedetailleerd houtsnijwerk waarin ontelbaar veel figuren zijn uitgewerkt. Op iedere hoek zitten sadhoes in hun kenmerkende gele gewaden terwijl honderden duiven opvliegen wanneer een aap over het plein komt gelopen. Het is de perfecte plek om een namiddag mensen te spotten. Verveling is uitgesloten want de bevolking is uitermate kleurrijk en fotogeniek.

 

Tip: Om op een Durbar Square te mogen, betaal je telkens 1000 à 1500 rupees. Of toch als je via de officiële ingang binnengaat. Je kan namelijk vaak via andere, kleinere, toegangswegen ook op het plein geraken. Zo ben je er gratis. De prijs is namelijk nogal overdreven om gewoon op een plein te mogen... De tempels zelf kan of mag je namelijk niet betreden. Als je deze Durbar Square, en ook die van Patan en Bhaktapur, bezoekt, bespaar je al gauw 36 euro per persoon. De moeite dus!

 

Prijs 2019: 1500 rupees (€12) of gratis 😉

Monkey Temple

kathmandu-monkey temple

De officiële naam van deze tempel is eigenlijk Swayambunath, maar de bijnaam verklaart zichzelf al snel als je er toekomt: het wemelt er van de apen. Baan jezelf een weg door hun speeltuin en beklim de hoge trap naar de top van de heuvel. Daar blinkt de gouden tempel in de zon. De versieringen zijn prachtig. Overal hangen gekleurde gebedsvlaggetjes. Die zie je overal in Nepal (zelfs hoog in de bergen van de Himalaya). Aan de rand van de tempel kijk je neer op de Nepalese hoofdstad. Zo besef je pas hoe groot Kathmandu eigenlijk is. Wat een uitzicht!

 

Prijs 2019: 200 rupees (€1,6)

Bouddhanath Temple

kathmandu-bouddhanath temple

De Bouddhanath Temple is ongetwijfeld de mooiste (en de grootste) van heel de stad. Op de muren staan in alle vier de richtingen twee grote ogen geschilderd. Ze zijn bedoeld opdat de Buddha alles kan zien en iedereen kan beschermen. Je ziet er gelovigen meermaals rond de tempel lopen. Draaiend aan de gebedsmolens leggen ze minstens zes tot tien ronden af. 

 

Rondom de tempel kan je een aantal kloosters bezoeken. Binnen staan grote, gouden beelden van verschillende Buddha’s en de fasen uit het levenswiel staan op het plafond en de muren geschilderd.

 

Een absolute aanrader is om te gaan dineren in één van de vele rooftop bars die rond het plein liggen. Zo heb je het beste zicht op de tempel en kan je het prachtig bouwwerk aanschouwen bij een ondergaande zon. 

 

Prijs 2019: Geen idee want wij zijn er gratis binnen gewandeld (wat trouwens vaak gebeurt in Nepal). 

Pashupatinath

kathmandu-pashupatinath

Pashupatinath is de plek waar overledenen worden gecremeerd. Hier vinden elke dag crematies plaats en als buitenstaander ben je welkom om de rituelen mee te volgen vanop de oever van de heilige Bagmati River. Wees wel gewaarschuwd: je ziet de crematies van heel dichtbij en je voelt de emoties van de familie. Het is dus best een aangrijpende gebeurtenis. 

 

Mensen uit het hele land komen naar hier om te sterven en begraven te worden. Je ziet lichamen die met hun voeten in de rivier worden gelegd en door de familie worden besprenkeld met het water dat voor hen heilig is. Eens gewassen, worden de lichamen versierd. Ze zijn gewikkeld in mooie oranjerode gewaden terwijl de familie verschillende oranje bloemenkransen over het lichaam drapeert. Een priester in een wit gewaad leidt de ceremonie waarbij de overledenen naar een stenen platform worden gedragen en bovenop een stapel hout worden gelegd. Er gebeuren enkele rituelen en tenslotte wordt het lichaam in brand gestoken en het as in de heilige rivier uitgestrooid. 

 

Onze tip: Als je van plan bent om naast Nepal ook naar India te reizen, is het 'beter' om kennis te maken met dit soort van rituelen in Varanasi. Daar zijn vrouwen en kinderen namelijk niet aanwezig en is het aanzicht dus minder hartverscheurend. 

 

Prijs 2019: 2000 rupees (€16)

Patan

kathmandu-patan

Patan is een kleinere stad in het zuiden van Kathmandu. Je geraakt er met de taxi voor ongeveer 300 rupees (€2,5) of met de tuktuk voor nauwelijks 40 rupees (€0,31). 

Durbar Square

Ook in Patan heb je een Durbar Square. Soldaten patrouilleren om bezoekers zonder inkomtickets naar de betaalkiosk te leiden. Daar betaal je als buitenlander 1000 rupees. Inwoners van de SAARC landen zijn welkom voor 250 rupees en Nepalezen betalen er amper 100. Ofwel betaal je, ofwel zoek je een andere toegangsweg tot het plein. Zo kom je er vaak gewoon gratis op. 

 

De Durbar Square van Patan is erg mooi. Vooral de Krishna Mandir springt met zijn zilveren versieringen in het oog. Enkel Hindu mogen deze tempel betreden en het eren ervan staat gelijk aan het eren van alle Hindu tempels. Het is indrukwekkend hoe het houtsnijwerk van deze gebouwen tot in de details is uitgewerkt. Sommige tempels zijn nog in wederopbouw na de aardbeving van 2015 maar het maakt het plein alvast niet minder iconisch.

 

Prijs 2019: 1000 rupees (€8) of gratis 😉

Golden Temple

Vanaf de Durbar Square loop je in een paar minuten tijd naar de Kwa Bahal of de Golden Temple. Het twaalfde eeuwse complex is in een rijhuis ondergebracht, maar het gedetailleerde interieur brengt je zo in een andere wereld.

Op bezoek bij een levende godin

In Patan kan je op bezoek gaan bij de Kumari. Dat is de enige levende godin ter wereld. Best een unieke ervaring om je te laten zegenen door een jong meisje (in 2019 was ze slechts 5 jaar). Maar voor de Hindu is dit een heuglijke gebeurtenis. Een glimp van de Kumari opvangen zou namelijk gelijkstaan aan een gelukkig leven. In Kathmandu zelf is er ook een Kumari maar daar mogen enkel Hindu op bezoek komen. 

 

Wil je hier graag meer over weten? Lees dan ons reisverhaal over Kathmandu. 

Bhaktapur

Durbar Square

Bhaktapur ligt, net als Patan, ten zuiden van Kathmandu en beschikt ook over een mooie Durbar Square. 

Ondanks dat dit plein kleiner oogt dan de andere twee, is het volgens ons toch de mooiste van de drie. Het is er overigens ook rustiger, wat welgekomen is als je enkele dagen in Kathmandu vertoeft.

Pottery Square

Vanaf de Durbar Square loop je in een paar minuten naar de Pottery Square waar pottenbakken de hoofdactiviteit is. Overal lopen mannen met hun handen vol klei terwijl vrouwen de versgebakken creaties te drogen leggen in de zon. Het binnenplein wordt ingepalmd door vrouwen die bergen rijst zeven.

 

In de smalle straatjes vind je winkels met sieraden en galerijen waar schilders grote mandala’s, levenswielen en mantra’s op katoenen doeken tekenen. Het duurt ongeveer twee weken om een doek af te werken, maar het resultaat mag er zijn. Wij moesten ons alvast inhouden om niet alles te kopen. 

Was deze informatie nuttig voor jou?

Heb je nog vragen, opmerkingen of suggesties? Laat het ons dan zeker weten. We appreciëren elke vorm van feedback enorm. ☺

Ons reisverhaal

Ben je benieuwd naar onze avonturen in Kathmandu? Lees dan onze reisverhalen: deel 1 & deel 2